Ga naar de inhoud
Voorjaarslezing door Adri van Kooten
Woensdagavond, 4 maart 2020

Rond kwart over zeven begon de zaal in het  dorpshuis D’Oale School langzaam vol te lopen voor de lezing van Adri van Kooten over ziekten en huisvesting van parkieten.
Adri behoeft nauwelijks introductie want hij is een autoriteit op het gebied van kromsnavels en is auteur van vele vogelboeken (zie boekenlijst). Tevens is hij keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV en beheert een website over vogelziekten.

De lezing bestond, op verzoek van de leden, voornamelijk uit vogelziekten. Er werd uitleg gegeven over symptomen en behandeling van ziektes, veroorzaakt door virussen, zoals pokken en kruipersziekte en bacteriologische vogelziekten zoals diarree, darmontstekingen, papegaaienziekte en wormbesmettingen.
Op eenvoudige maar duidelijke wijze werd het verschil uitgelegd tussen een virus en een bacterie.

Adri vertelde ook het grote belang van het gereed hebben van een ziektekooi waar de temperatuur geregeld kan worden tot 35 graden. Ook was het advies om een thuisapotheek aan te leggen want wanneer een vogel ziek wordt is snelheid van handelen heel belangrijk.
De mogelijke oorzaken van ziektes bij vogels werd ook besproken.

Als laatste onderdeel werd nog kort ingegaan op de kenmerken van diverse kromsnavels zoals de grasparkiet, agapornis en pennantrosellas.
In de pauze kon iedereen vragen stellen en, zoals altijd, werden lootjes verkocht. De prijzen die je daarmee kon winnen waren enkele prachtige vleespakketten.

Om half elf werd de zeer informatieve avond afgesloten.
Terug naar de inhoud